priveste adanc in sufletul tau, poate te vei regasi…

Stiu ca nu sunt originala cu tema care v-o propun, dar…
Lupul Sur duce o lupta „crincena” cu imbisericirea scolilor.vezi.aici. O admir pentru consecventa si insistenta. Si ma gindesc, daca toti cei care, nu sunt de acord cu predarea religiei in scoala, ne-am pronunta mai insistent si mai categoric am fi auziti in sfirsit de guvern, Alianta(AIE) si toti cei care au hotarit asta pentru noi.
Inteleg motivele Aliantei pentru care se preteaza la asa ceva.(fosta guvernare a avut biserica drept aliat de nadejde in scopurile lor, care a tot turnat in capul oamenilor religie unsa cu comunizm si comunizmul s-a uns in capul oamenilor asa bine, ca nici nu-si mai dau seama ca acestea doua(religia si comunizmul) se exclud prin esenta lor.) Doar ca compromisul pe care vor sa-l faca, nu e indreptatit si trezeste nedumerire si protest celor cu mintea treaza.
Prevad reactiile unora…Dar, stati asa, nu va grabiti sa puneti etichete… Cel mai anapoda, este ca nu sunt o atee convinsa, ba mai mult; cred ca exista, careva, forte supranaturale pe lumea asta sau pe care o fi, fata de care suntem intr-o dependenta relativa. Dar nu pot sa cred, ca vre-un dumnezeu ar cere unele chestii, care se propavaduesc in biserici. Unele lucruri sochiaza prin intoleranta, absurditatea si nerusinarea lor. Iata un caz stupid despre care am avut indoieli; sa povestesc sau nu(lasa o senzatie foarte neplacuta vizavi, de biserica si tot se contine ea).Cineva mi-a spus, ca a fost in postu mare sa se impartasiasca, dar inainte de asta, parintele i-a spus ca trebue sa se spovedeasca si i-a dat o lista cu enumerarea pacatelor si la care trebuia sa raspunda, daca le-a facut sau nu; si cu restrictii pe perioada de post. Una din restrictii suna cam asa: Daca ai visat (in timpul postului) ca ai avut placere cu barbatul in pat – acesta, tot e un pacat, pentru care trebue sa ceri iertare. La inceput am crezut ca-i o gluma proasta si am ramas stupefiata cind persoana m-a asigurat ca nu e gluma nici pe departe. Aciasta s-a intimplat in una din bisericile care se afla pe teritoriul unui spital din Chisinau…va las cu impresia si trec la altele.
In ultimul timp apar tot mai multe dezvaluiri despre preoti pedofili, fapte care au fost ascunse de biserica ani de-a rindul… Oare de ce?!! Da cineva vre-o garantie pentru moralitatea celor care vor veni in sutana sa predea la scoala?!! Cine-i va verifica – banuesc ca ei vor avea autonomie fata de conducere scolii?
Si ma mai intreb de ce se inversuneaza ei cu tot dinadinsul sa intre in scoli? Oare biserica, care este casa domnului, nu e de ajuns pentru religie?
Omul CREDE, atunci, cind CREDE cu adevarat. Dar daca el este constrins si nevoit asta deja nu mai e CREDINTA. Se chiama altfel.
Oare, dumnezeu, daca el este pe undeva, are nevoie de asdtfel de credinta?!!

Comments on: "PACATELE DIN POSTU MARE" (12)

 1. […] » PACATELE DIN POSTU MARE Mai vezi » Anunțuri | JOBuri | Știri | Horoscop | Meteo | Sondaje Articole asemanatoare:Cu […]

 2. tomasevici said:

  Prostii cu Coada Mare din partea celor care spun ca’l reprezinta pe cel din ceruri.
  Sincer sa fiu, cred’ca nu e nevoie pentru o campanie, deoarece, da’ti sa fim seriosi, Dn Filat, ca prim-ministru nu va accepta asa ceva. Chiar si copii lui sunt la scoala.

  Pentru ce se baga preotii in scoli? Pentru bani…

  • ce nu va accepta D-l Filat; sa introduca religia in scoli sau dimpotriva? – ca n-am inteles,.. iar in scoli preotii se baga, cred, nu atit pentru bani, cit pentru putere.

 3. tomasevici said:

  Dn. Filat nu va accepta asa propunere. Nu bag mana in foc pentru decizia lui dar, in mare parte cred’ca nu.
  Defapt aici singur ai dat un raspuns tot la intrebarea (bani si putere) dar, dupa cum in MD, deja, a devenit regula – cine are bani, are si putere. 🙂

 4. Absolut deacord cu cele spuse in articol, in privinta ateismului si atitudinii fata de obiceiurile bisericesti, parca mi-ai citit gandurile. Curand vroiam si eu sa scriu exact cu asa ideie.

 5. banuiam eu, ca mai multa lume gindeste la fel 🙂

 6. tomasevici said:

  Batem alarma: http://unimedia.md/?mod=news&id=18323
  Am avut dreptate doar partial, acestia au gasit o solutie de a evita deciziile guvernului si parlamentului, numai totusi, sa ajunga la locul definit.
  Campanie electronica START

 7. am citit, nu pot sa cred -„dorinta intregului popor moldovenesc” – aberatii, de unde le-au scos; ei stiu ce inseamna „intregul popor moldovenesc”? Pe mine si alte sute si mii, care sunt impotriva, i-a intrebat cineva?!! Si inca, obligatoriu! De unde isi iau ei asa atributii si dreptul de-a indica si-a vorbi in numele la toti?!! A plecat Voronin si-a venit biserica -alta dctatura! Oare nu este un complot al comunistilor, pentru a submina puterea Aliantei – atunci ar pica drept in capcana!

 8. Vlad said:

  e imposibil sa obligi pe cineva sa creada…in ceea ce priveste lucrul asta articolul urmator mi se pare relevant pt ca la sfarsit explica foarte clar actul credintei….

  http://www.ziarullumina.ro/articole;1240;0;37419;0;Dovezile-stiintelor-si-credinta-in-Dumnezeu.html

  cat despre predarea in scoli : chiar si pentru atei religia este cel putin o parte esentiala a culturii…in scoala se predau toate materiile care tin de cultura…eu nu inteleg daca te deranjeaza predarea religiei de ce nu te deranjeaza predarea filozofiei….este normal sa se predea religia in scoli pentru ca omul trebuie sa aleaga in cunostiinta de cauza…

  • „daca te deranjeaza predarea religiei de ce nu te deranjeaza predarea filozofiei…” – filosofia se preda nu in scoala, ci in institutiile superioare de invatamint, la anumite facultati, pe care, fiecare le alege dupa dorinta, la virsta, cind are deja capacitatea sa decida singur… la fel poate sa alega si astronomie, bioinginerie, religie/teologie si altele… dar nu in scoala, mai ales ca religia se vrea in scoala nu ca o materie ce tine de cultura, ci ca un cult…dar probabil n-ai citit articolul pina la sfirsit… ma deranjeaza mai mult unele aspecte, unele absurditati propavaduite de biserica in continuare, desi timpul le-a demonstrat lipsa veridicitatii de mult…

 9. Vlad said:

  filozofia se preda si la liceu unde nu ai posibilitatea sa alegi..pe mine nu m-a intrebat nimeni daca vreau sa fac filozofie intr-a 10a desi eu eram la profil mate-info…si nu zic ca ar fi ceva rau in asta..din contra….in ceea ce priveste cele cateva caderi (intr-adevar unele foarte grave) mediatizate obsesiv de media nu reusesc sa sesizez legatura dintre ele si Biserica….daca ea ar exista inseamna ca statul roman trebuia sa renunte la armata odata cu dezertarea primilor soldati….nu mai avea cine sa moara la Marasesti fiindca judecand dupa faptele catorva indivizi in evul mediu s-ar fi ajuns la concluzia ca Armata Romana e o institutie corupta si ca mai bine ne-am lipsi de ea….tot asa nu vad nici o legatura intre ceea ce e posibil sa fie lipsa de discernamant a unui preot si mesajul Bisericii….din experienta vorbind cred ca cel mai bine ar fi ca asta sa fie ultimul meu comentariu la postul tau :)……sincere urari de bine! 😀

 10. „in ceea ce priveste cele cateva caderi (intr-adevar unele foarte grave) mediatizate obsesiv de media nu reusesc sa sesizez legatura dintre ele si Biserica…” – legatura dintre ele si biserica ar fi, ca biserica se intimpla sa le acopere… si n-as spune ca sunt mediatizate obsesiv, nu mai mult decit orice intimplare socanta; da si credca nu mai are rost sa continui, daca ai hotarit sa fie ultimul comentatiu 😉 … toate cele bune 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: